Over het Eindhoven Jazz Orchestra

Een amateurbigband op semiprofesioneel niveau

De compacte swingende en dynamische sound van het Eindhoven Jazz Orchestra (voorheen Sonic Blast Bigband) wordt geroemd op festivals en clubs in binnen- en buitenland. Internationaal traden zij op o.a. op het Jazzfestival in Montreux en verschillende plaatsen in Duitsland. Sonic Blast Big Band werkte samen met grote namen in de Nederlandse jazz, zoals saxofonist Frank Vaganee (Brussels Jazz orkest), trombonist Martijn Sohier (Jazzorchestra of the Concertgebouw), trompettist Ruud Breuls (Metropole orkest) trompettist Ack van Rooyen (Ramblers en Skymasters), saxofonist en fluitist Peter Guidi (Jazzmania) en het Mozes Rosenberg Trio.


Het Eindhoven Jazz Orchestra bestaat uit vier trompetten, vijf saxen, vier trombones en een ritmegroep van toetsen, bas en drums. Het repertoire loopt uiteen van de 'vette swing' periode met legendarische namen als Count Basie en Duke Ellington, via de 'relatieve jongeren' als Oliver Nelson, John Coltrane, Buddy Rich, Thad Jones, Jerry van Rooyen en Bob Mintzer naar hedendaagse componisten als Path Metheny en evenals stukken uit de bibliotheek van het Brussels Jazz Orchestra.


Het Eindhoven Jazz Orchestra speelde zich de afgelopen jaren diverse malen in de prijzen. Na twee keer een tweede plaats in 2007 en 2008, werd in 2009 de eerste plek behaald op de Dutch Bigband Contest in Enschede. Daarvoor behaalden zij al een eerste prijs op het Nationaal Big Band Concours in Hoofddorp in 2003. Ook solistisch valt de band op met prijzen voor Roel Penterman (alt- en sopraansaxofoon) in 2004, 2006, 2007 en 2008, Carlo Nardozza (trompet) in 2004 en de gehele trombonesectie in 2004.


Dirigent

Nick Caris

Trombonist Nick Caris heeft na zijn studie lichte muziek aan het conservatorium van Maastricht de Tweede Fase lichte muziek aan Musikhochschule in Keulen gestudeerd. Nick heeft met zijn eigen bigband door Amerika getourd en was met de Limburgse Jack Million Band drie maal te gast op het Glenn Miller Birthplace Festival in Clarinda Iowa. Ook speelde hij in de concertreeks Symphonica in Rosso met onder andere Marco Borsato, Diana Ross, Lionel Richie en Anouk. Nick geeft muzikale en artistieke leiding aan verschillende bigbands in de regio Eindhoven, en heeft hij diverse optredens als gastsolist in diverse regionale orkesten achter zijn naam staan. Sinds 2010 is Nick lead trombonist bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Bandleden

Saxophone Section
Lucas Schellens

Lead Alto Saxophone

Daniël Platje

2nd Alto Saxophone

Gerard Schoonhoven

1st Tenor Saxophone

Pepijn Schakenraad

2nd Tenor Saxophone

Johan van Geffen

Bariton Saxophone

Trumpet Section
Mike Giezen

Lead Trumpet

Bas Arts

2nd Trumpet

Wim Werkhoven

3rd Trumpet

Jan Westerterp

4th Trumpet

Trombone Section
Remy Donkers

Lead Trombone

Femmo Wernsen

2nd Trombone

Jan Wijnen

3rd Trombone

Marten van Hulst

Bass Trombone

Rhythm Section
Chris Muller

Piano

Han Verberne

Bass

Rick van Kemenade

Drums